home
 
10-05-2006: Communicatie is geen kwestie van techniek

 

Er is in de afgelopen twee weken één Maassluizer aangehouden vanwege een bedreiging. Verder meldt de politie geen onregelmatigheden. Als we de persberichten van de politie mogen geloven is Maassluis de veiligste en rustigste gemeente van de regio Rijnmond. In de gemeenteraad werden dinsdag echter vragen gesteld door Maassluis Belang en het CDA omdat Maassluis de vijfde plaats op de ranglijst bezet als het gaat om vernielingen. Vooral scholen moeten het ontgelden, zo blijkt uit de gegevens.

De presentatie van de politiecijfers vorige week, wees uit dat het aantal vernielingen licht gedaald was. Het lijkt het er echter op dat het aantal aangiften vooral gedaald is, en niet het aantal daadwerkelijke vernieligen. Nu wordt onderzocht waarom scholen geen aangifte meer doen. Moedeloosheid lijkt mij een heel voor de hand liggend antwoord.

De invoering van het C2000 communicatiesysteem bij de hulpdiensten maakt het onmogelijk nog langer mee te luisteren met de politiescanner. Ook voor journalisten geldt dat zij hun informatie niet meer direct vanaf de bron meekrijgen, maar afhankelijk worden van hetgeen de afdeling persvoorlichting van de politie kwijt wil. De website van de regiopolitie laat deze week alleen voorvallen met vuurwapens en een hennepkwekerij zien. Allemaal in Rotterdam.

Maar Maassluis is Rotterdam niet. In onze stad is een gesneuvelde ruit van een school nog wél nieuws. Het is dan ook onacceptabe dat de voorlichters van de politie bepalen welke informatie we krijgen, maar nog erger, wat we niet krijgen. De inwoners van Maassluis zijn immers mans genoeg om zelf een trend te signaleren als het ergens niet goed gaat. Op louter imagoverhogende berichten van de politie zit niemand te wachten. Voor goede reclame hanteert de advertentieafdeling van de krant namelijk heel schappelijke tarieven.

Het Veiligheidsprogramma van de overheid heeft een brede aanpak om de sociale onveiligheid in Nederland terug te dringen in de komende jaren. Het gaat dan om de preventie en de bestrijding van criminaliteit en overlast in de publieke ruimte, zo staat het letterlijk op veiligheidsprogramma.nl. De publieke ruimte betekent zoveel als uw en mijn straat.

Wil de overheid ook daadwerkelijk iets bereiken, dan is de actieve betrokkenheid van de bewoner in de straat onontbeerlijk. Communicatie is daarbij alweer het toverwoord. Als je immers weet wat er in jouw buurt gebeurt, ook op de momenten dat je er zelf niet bij bent, dan blijf je alert. Sociale controle is goedkoper en effectiever dan welke andere aanpak ook.

Het wordt hoog tijd dat de politie dezelfde betrokkenheid toont die wij als Maassluizers van elkaar gewend zijn. Een meneer achter een Rotterdams bureau die bepaalt dat een botsing tussen een auto en een trein geen nieuws is omdat er geen gewonden zijn gevallen, dat is niet van deze tijd, maar ronduit onbehoorlijk. Maassluis heeft er recht op om te weten wat er gebeurt. Niet uit sensatie, maar omdat we actief betrokken zijn en aan onverschilligheid een broertje dood hebben.

Roger van der Kraan
   
  home